Ünnepvárás a tanodában

A Karácsonyra hangolódás egyik kedvelt tevékenysége a gyerekekkel való kézműveskedés. A karácsonyi szimbólumok, díszek elkészítéséhez számos technika áll rendelkezésünkre, azonban az autizmussal élő gyermekek számára gyakran nehézséget okoz a festékes kezek elviselése, ha ragadnak az ujjaik a ragasztótól, vagy az elmaradó finommotorikus mozgás miatt nehezített a manipulációs tevékenység.

Az idei készülődés során kiemelt hangsúlyt fektettünk az alkotások elkészítése mellett a nehézségek leküzdésére, a zavaró tényezőkkel való megbarátkozásra. A gyermekek ügyesen vágtak, téptek, kasíroztak, színeztek, festettek, ragasztottak. Dolgozott, ügyesedett a gyerekek keze, megtapasztalhatták az önálló alkotás örömét. Igazi csapatként, több alkalommal együtt, egy asztalnál, nagy örömmel készítették hétről hétre az alkotásokat családjaik részére. A finommotorika mellett fejlődtek a szociális kompetenciák is.

Igyekeztünk az ünnepi hangulatot és hagyományokat a tanórákba is becsempészni. Olvastunk a Mikulás legendájáról, Szent Miklós püspök igaz történetéről, szövegértést és helyesírást fejlesztő gyakorlatokat kötöttünk az olvasmányhoz. Olvasógyakorlatokkal, értő olvasást fejlesztő módszerekkel dolgoztunk fel karácsonyi verset.

„Bűvös kocka” segítségével tornáztunk a Mikulás rénszarvasaival, karácsonyi társasjátékot játszottunk matekórán, bővítettük az Ünnep kapcsán az ismereteinket babzsákos foglalkozáson.

Mindeközben volt idő, kedv és nem utolsó sorban kézügyesség arra is, hogy együtt, a gyerekekkel a kisiskola épületében lévő tanodás szobát szebbé varázsoljuk. Ehhez anyagi segítséget jólelkű vállalkozók nyújtottak Alapítványunk számára, akik velünk együtt úgy gondolják, nem mindegy, milyen környezetben töltik a gyermekek és dolgozók a napjuk nagy részét, otthonukon kívül. Jó példa erre, hogy van olyan kisfiú, aki érkezésekor mindig szeretettel megsimogatja új asztalát.

Boldog Ünnepeket kívánunk a Lakiteleki Auti Alapítvány munkatársai nevében!

Király Ágnes és Győri Tekla gyógypedagógusok

« A 27 »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük